2013 m. spalio 2 d., trečiadienis

Aguonų pyragas



Pyragui:
  • 150 g aguonų 
  • 4 kiaušiniai 
  • 200 g cukraus 
  • 100 g maltų džiūvėsių 
  • ½ šaukštelio malto cinamono

Užpilui:
  • 450 g riebios grietinėlės 
  • 250 g cukraus 
  • migdolų drožlių arba smulkintų riešutų, papuošimui

Gaminimas:

  1. Orkaitę įkaitinti ki 180oC. Sviestu ištepti apvalios (23 cm skersmens) kepimo formos išsiimančiu dugnu vidų: dugną ir šonus. 
  2. Aguonas užpilti verdančiu vandeniu ir palikti kelioms valandoms arba pernakt, kad išbrinktų. Į kiaurasamtį įtiesti virtuvinį rankšluostį ir perkošti aguonas; jas tris - keturis kartus permalti mėsmale arba elektriniu virtuviniu kombainu.  
  3. Elektriniu mikseriu išplakti kiaušinių trynius ir cukrų, kol pabals. Supilti aguonas, džiūvėsius ir cinamoną. Viską gerai išmaišyti. 
  4. Baltymus išplakti iki putų (jos neturi būti labai standžios, nes bus sunku įmaišyti) ir atsargiai įmaišyti į aguonų masę. 
  5. Paruoštą masę sukrėsti į paruoštą kepimo formą. Kepti maždaug 50 minučių, arba kol į centrą įkištas pagaliukas liks sausas. 
  6. Kol pyragas kepa, pasiruošti grietinėlės užpilą: grietinėlę ir cukrų virinti ant silpnos ugnies maždaug 15 – 20 minučių, kol masė taps panaši į kondensuotą pieną. 
  7. Iškepusį pyragą traukti iš orkaitės, nuimti formos kraštus. Dar šiltą pyragą subadyti mediniu iešmeliu ir sulaistyti grietinėlės kremu. Supylus maždaug pusę grietinėlės, ji nustos gertis. Likusią jos dalį dar šiek tiek pavirinti, kol ims gelsti. Sutirštėjusį kremą pilti  ant pyrago viršaus ir išlyginti. Palikti, kad atvėstų. Atvėsusio pyrago viršų apibarstyti migdolų drožlėmis arba smulkintais riešutais. 
  8. Skanaus!
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą